Piekarnik parowy co sądzicie?
-
adminpccrail
Ktoś z was próbował już może potraw przyrządzanych w piekarnikach parowych? Chodzi o to, że w nie dalekiej przyszłości zamierzam wymienić swój piekarnik na nowy, a czytał, ze są parowe więc szukam opinii od ludzi. Zapraszam do dyskusji Uśmiech
adminpccrailHmm te potrawy nie różnią się niczym jak wykonane w garnkach parowych. W skrócie, są smaczniejsze, zdrowsze i lepiej wyglądają.
Więc po co Ci piekarnik? Nie lepiej garnka? Otóż piekarnik jest wygodniejszy. Bardziej pojemny no i też może mieć więcej funkcji. Ale to zależy czy kupisz piekarnik 2w1 czy 3w1
adminpccrailA na czym polega to 2w1 i 3w1, do czego sie to odnosi? A po co mi taki piekarnik? No zamierzam zmienić swój obecny piekarnik i pomyślałem o parowym.
adminpccrail2w1 to piekarnik który jest:
1 Piekarnikiem
2 Ma funkcje odświeżania jedzenia Parą oraz pieczenia z użyciem pary3w1
ma 1 i 2 powyższe oraz
3- pełne pieczenie przy użyciu paryjednym słowem 3w1 to piekarnik który w 100% może działać jak parowar.
Jedyna wada 3w1 to to że nie można ich w żaden sposób czyścić wysokimi temperaturami.Ogólnie to jedzenie z takiego piekarnika jest, zdrowsze, ładniej wygląda no i w parze możesz gotować w tym samym czasie ziemniaki, rybę i kurczaka i nie przejdą swoim zapachem.
adminpccrailCzyli takie piekarniki są „ok”, ze tak powiem. A te, które nie można czyścic wysokimi temperaturami można czyścić jakimiś środkami?
adminpccrailA znasz jakieś konkretne środki, którymi można czyścić taki piekarnik? A będąc jeszcze w tematyce piekarników, z takich parowych to jakie są najlepsze?
adminpccrailDo czyszczenia piekarnika najlepsza jest woda z octem. Nic jej nie zastąpi, żaden środek za kilkadziesiąt złotych, którego reklama zaraz się w tym wątku pojawi.
adminpccrailTak dokładnie, chodzi o proces wypalania substancji organicznych do czystego popiołu. Niektóre piekarniki mają taką opcje. Włączasz pyrolize, on się nagrzewa do gigantycznej temperatury, jak skończy i sie ostudzi wycierasz go wilgotną szmatką… Wygodne nie?
adminpccrailA taka pyroliza nie jest niebezpieczna dla piekarnika? Bo piszesz o wypalaniu, tak się wiec zastanawiam.
Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.