Piekarnik parowy co sądzicie?

Home FORUM Kulinaria Piekarnik parowy co sądzicie?

Piekarnik parowy co sądzicie?

  • Franciszek

    Ktoś z was próbował już może potraw przyrządzanych w piekarnikach parowych? Chodzi o to, że w nie dalekiej przyszłości zamierzam wymienić swój piekarnik na nowy, a czytał, ze są parowe więc szukam opinii od ludzi. Zapraszam do dyskusji Uśmiech

    Maria

    Hmm te potrawy nie różnią się niczym jak wykonane w garnkach parowych. W skrócie, są smaczniejsze, zdrowsze i lepiej wyglądają.

    Więc po co Ci piekarnik? Nie lepiej garnka? Otóż piekarnik jest wygodniejszy. Bardziej pojemny no i też może mieć więcej funkcji. Ale to zależy czy kupisz piekarnik 2w1 czy 3w1

    Laura

    A na czym polega to 2w1 i 3w1, do czego sie to odnosi? A po co mi taki piekarnik? No zamierzam zmienić swój obecny piekarnik i pomyślałem o parowym.

    Hyman

    2w1 to piekarnik który jest:
    1 Piekarnikiem
    2 Ma funkcje odświeżania jedzenia Parą oraz pieczenia z użyciem pary

    3w1
    ma 1 i 2 powyższe oraz
    3- pełne pieczenie przy użyciu pary

    jednym słowem 3w1 to piekarnik który w 100% może działać jak parowar.
    Jedyna wada 3w1 to to że nie można ich w żaden sposób czyścić wysokimi temperaturami.

    Ogólnie to jedzenie z takiego piekarnika jest, zdrowsze, ładniej wygląda no i w parze możesz gotować w tym samym czasie ziemniaki, rybę i kurczaka i nie przejdą swoim zapachem.

    Lena

    Czyli takie piekarniki są „ok”, ze tak powiem. A te, które nie można czyścic wysokimi temperaturami można czyścić jakimiś środkami?

    Wiktor

    A znasz jakieś konkretne środki, którymi można czyścić taki piekarnik? A będąc jeszcze w tematyce piekarników, z takich parowych to jakie są najlepsze?

    Mateusz

    Do czyszczenia piekarnika najlepsza jest woda z octem. Nic jej nie zastąpi, żaden środek za kilkadziesiąt złotych, którego reklama zaraz się w tym wątku pojawi.

    Everette

    Sorki chodziło mi o pyrolize nie pirogenezę xD

    Long

    Pyroliza? Chodzi o proces rozkładu termicznego?

    Hugh

    Tak dokładnie, chodzi o proces wypalania substancji organicznych do czystego popiołu. Niektóre piekarniki mają taką opcje. Włączasz pyrolize, on się nagrzewa do gigantycznej temperatury, jak skończy i sie ostudzi wycierasz go wilgotną szmatką… Wygodne nie?

    Cody

    A taka pyroliza nie jest niebezpieczna dla piekarnika? Bo piszesz o wypalaniu, tak się wiec zastanawiam.

Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.